Az aranyközépút – azaz az egészség nem egyoldalúság

Az aranyközépút – azaz az egészség nem egyoldalúság

A Földbolygó élete attól teljes és egész, hogy éltetői harmóniában dolgoznak össze , mint pl a nappalok és éjszakák váltakozása. Bár funkcionálisan ellentétei egymásnak, mégsem tudnánk élni a váltakozásuk és együttműködésük nélkül. Egyensúly akkor áll fenn, ha a minket embereket alkotó elemek között illetve tevékenységeink között is harmónia van, a természettel együtt lüktetve lehetőleg. (pl. ilyenkor nyáron jóval kevesebb alvásra, húsra, befelé fordulásra van szükség, mint télen) Gondoljunk bele, milyen lenne az élet, egyátalán lenne -e élet, ha csak a nap sütne? Nem tudnánk feltöltődni, kiégnénk. Ugyanígy nem lenne táplálékunk sem a szárazföldön víz nélkül. Vagyis a szélsőségek valaminek a hiányát feltételezik.

Az egészség állapotában harmonikus együttműködésben állnak az ellentétek is az életünkben: a pihenés és a mozgás, a szórakozás és a munka, az önmagunkkal és a másokkal való törődés, a szellemi és a fizikai tevékenység stb. Bármelyik is többet nyom a mérleg nyelvén, vagy hiányt mutat, búcsút inthetünk az egyensúlynak. Ezt később a test is igyekszik jelezni különböző betegségtünetekkel. Valahol túlfeszítettük a húrt, vagy túlságosan lazára vettünk azaz elhanyagoltunk valamit. Érdemes összeszedni, életünk mely területe szorul változtatásra. Csak ezután jöhet a tudatos célkitűzés és megvalósítás. Életünk nem más, mint döntéseink sorozata. Ha megvan a felismerés, hogy változásra lenne szükség, az már fél megoldás, hiszen amíg nincs rálátás, nincs esély sem javulásra.

A megoldás másik fele tenni a változásért , napról napra. A feladattól és egyéntől függően lehet, hogy egy hónap is elég , de lehet, hogy évek. A kérdés innentől, hogy van-e szándék a változásra? Felmérni, hogy mi az ára, ha változtat az illető az életvitelén, a szokásain? Netalán kényelmetlenséget okoz, mert szokatlan túllépni a komforzónán? Az addig hétvégén sokáig alvó egyénnek nyáron szüksége lehet, kicsit korábban ébredni, hogy a legfrissebb szezonális és frissen szedett gyümölcsöt megvehesse a szombati piacon az egészsége érdekében. Igen, előfordulhat. Az addig estébe nyúlóan tevékeny aktív egyénnek nehezére eshet télvíz idején már 9-10 óra között aludni térni, mert nem azt szokta meg, és nem álmos. Igen, előfordulhat. De cserébe egyensúly érkezik a életébe. Mert a test és lélek meghálálja, ha odafigyelünk rá. Harmóniába kerülhet a természettel , önmagával. Aki belélegez, majd kifúj. Ellentétes irányú mozgások, de ezt hívják lüktetésnek, ÉLETNEK. A nappalok és éjszakák váltakozását, a feszítés utáni elengedést. Nap mint nap.

Ez a lüktetés ad energiát, örömöt, békét és harmónia érzést, azaz egészséget.🌿