A talpunk elváltozásai, mint üzenetek

A testünk egy csodálatosan megalkotott mű, nem csupán egy tökéletes összhangban működő gépezet, hanem már kinézetre is meg akarja mutatni mi zajlik benne.

A lábfej kinézete sokmindent elárul egy reflexológus számára. Még hozzá sem érünk, máris látszódnak a fontos jelzések.

Ilyenek többek között a szemölcsök, az anyajegyek. Érdemes figyelni, ha újonnan jelennek meg, ott, ahol addig nem voltak. A különböző hámlások, bőrkeményedések és berepedések szintén jelzésértékkel bírnak akkor, ha egyébként külső környezeti hatás nincs . ( mezítláb földön ,homokban járás, túlsúly ) Ha túlságosan száraz, pergamen hatást mutató a bőrfelület, ráncos a talp bőre , úgy , hogy korábban az nem volt jellemző, szintén rámutató jelleggel bír. A bőr színe – sápadt vagy rózsaszín ill. vöröses – , illetve a körmök kinézete – sárgás, fehéres, foltos, redőzött – szintén beszédesek.

A reflexológus kiemelten figyeli masszírozás közben ezen területek esetleges zónaeltéréseit, amely megerősítheti a zónához tartozó szerv egyensúlyból való kibillenését.

Nyári időszakban talán többet és jobban nézzük és látjuk mezítelen lábfejünket, ilyenkor jobban észrevehetők a bőr eltérései. De egy régóta meglévő pedikűrös is biztosan észreveszi, ha a lábfejen valami más. Érdemes hát nyitott szemmel nemcsak előre hanem lefelé is tekinteni időnként.