A légzőrendszer a talpeflexológiában

Levegőt!- mondjuk kétségbeesetten, ha akár lelki akár fizikai értelemben úgy érezzük, valami fullaszt és nyomaszt, és a teljes fellélegzést adó légzés akadozik.

Talpunk reflexzónáiból a légzőrendszerhez tartozók az orr, garat, légcső, tüdőlebenyek, nyúltagy, rekeszizom, mellkasi nyirokvezetékek , torokmandulák, csecsemőmirigy, plexus solaris, tobozmirigy zónái.

Számtalan légzőszervi tünetegyüttes jelezheti az egyensúly felbomlását a rendszerben. Akut, krónikus és súlyosabb elváltozások egyaránt jelentkezhetnek. Az orvosi szakellátás mellett kiváló kiegészítő otthoni eljárás lehet a friss kinti levegőben való légzőgyakorlatok alkalmazása, orrjáratok átmosása izotóniás sóoldattal, sós vizes garatöblítések, szobai légtisztítók használata, por- és károsanyag mentes környezet biztosítása stb.

A reflexológiai masszázs során ingerhatással vagyunk a fentebb sorolt zónákra, aminek köszönhetően – függően akut vagy régóta fennálló kórkép esetétől – felerősödhetnek a tisztulással együttjáró folyamatok, mint pl köhögés, köpetürítés, orrváladék képződés, nyirokszervek aktivizálódása. Átmeneti jelenséggel van dolgunk ilyenkor, gyakorlatilag rásegítünk , elősegítjük a tisztulási folyamatokat. A reflexzóna masszázs kizárólag lázmentes állapotban történik, viszont a szervezet munkájához való hozzájárulásával előidézhet hőemelkedést, kisebb lázat az immunrendszer működésében.

Krónikus kórképeknél is ,mint pl. allergia ,aszthma hosszú távon kitűnő kiegészítő megoldás a reflexológia.

Nem utolsósorban vigyázzunk lelki egészségünkre is, a szomorúság , a gyász feldolgozása, a múlt elengedése is elengedhetetlenül szükséges a jelen friss levegőjének az akadálymentes áramoltatására.