Mi számít egészséges táplálkozásnak?
Ami vitalizál hosszú távon , az mindenképpen egészséges számunkra. Ez teljesen egyéni. Ugyanakkor vannak működésbeli feladatok, amiket a szervezetnek akkor is el kell látnia, ha az már nem választás kérdése.
Az emésztőrendszerünk arra lett kitalálva, hogy emésszen, lehetőleg akadálymentesen és aránylag gyorsan. Legyen napi székletürítés és táplálékbevitel. Az ember emésztőrendszere a fogaknál kezdődik és a végbélnyílással végződik, ahol távozik a salakanyag. Megkülönböztetendő az újszülött , a kisgyermek és egy felnőtt emésztőrendszere olyan szempontból, hogy amikor még nem alakultak ki a kellő bélbaktériumok vagy nincsenek az őrléshez, rágáshoz szükséges fogak, akkor bizony a táplálékkal kell igazodni az emésztőrendszerhez. Amikor viszont a felnőtt , egészséges szervezet táplálkozását veszük figyelembe, bizony sok fontos dolog elkerülheti a figyelmünket. Példának okáért a főtt és nyers táplálékok fogyasztásának aránya. Nem mindegy ugyanis, hogy a nyers tatárbeafsteakről esetleg véres steakről vagy a nyers répáról van szó. Mindkettő feladatot az emésztőrendszernek kell ellátnia, de látnunk kell a különbséget. Amíg a húsok többletbevitele , pláne a feldolgozatlansága olyan plusz terhet ró az emésztőrendszerre, ami sok időbe és salakanyagba kerülhet, addig az egészséges élelmi rostokat, a nyers növényi táplálékokat mint a répa, kéri is a szervezet. De példaként említhető akár a pépesítés vagy a túlfőzés is, ami a rágástól veheti el a feladatot. (és amit nem használunk , előbb utóbb kárt szenvedhet, vagyis meggyengülhetnek a fogak ) Ezért érdemes arra törekedni, hogy úgy legyen változatos a táplálkozás, hogy legoptimálisabban tudjon alkalmazkodni az emésztőrendszerhez, kellően ellássa feladatokkal azt, de ne terhelje túl. Az egyoldalú , kímélő táplálkozás csak terápiákban javasolt, de az egészséges szervezet arra lett kitalálva, hogy változatosan tudjon megemészteni mindent, amire szüksége van: Zsírok, szénhidrátok, fehérjék, ásványi anyagok, rostok , vitaminok. Hála Istennek, van is választék bőven, hogy ízlése szerint , pontosan ki mely táplálékokból szeretné ezeket bevinni a szervezetébe. Minél változatosabb, annál kevésbé tud megszokásig jutni a dolog. Tehát táplálkozzunk változatosan, vegyesen és ízlésünknek megfelelően, ha tehetjük, és az emésztőrendszerünk minden tagjának adjunk feladatot. Hiszen nem az marad kellően erős, amit folyamatosan kímélünk, hanem ami betöltheti a funkcióját, ahogyan megadatott