A talpmasszázs eredete

Miután megtanultunk járni, nincs megállás. Talpon vagyunk nap, mint nap. A lábfejünk ráadásul be van zárva egy jó esetben kényelmes, de levegőtlen cipőbe ősztől tavaszig, van, akinél nyáron is. Viseli és cipeli testünk súlyát, tehát kiemelt terhelésnek van kitéve. Ezért kinek ne esne jól egy testet-lelket kényeztető, pihentető és feltöltő talpasszázs? Bár sokan szeretik kényeztetni magukat ezzel , még sem egyértelmű mindenki számára a különbség talpmasszázs és talpmasszázs, frissítő jellegű és reflexológiai masszázs között.
A reflexológia világszerte elismert empirikus, ősi eljárás, mely ujjnyomásos technikát alkalmaz a talpon, ahol a szervek zónakivetülései találhatók. A legrégebbi eljárás az empirikus ősi eszköztárból.  Az első hiteles adat Kr. e. 2330-ból származik egy falfestményen, mely a lábmasszázs fogásait ábárzolja. Az antik görög és római tündöklés idején az orvosok számára a masszázs a fájdalomcsillapítás legfőbb eszköze volt. (Forrás: Dr. Csikai E.-Nagyné H. A.: A refl.al.) Ez a tudás napjainkig fennmaradt és széles nemzetközi és hazai szakirodalommal rendelkezik. Közeláll az emberekhez, mert nem csupán egy közkedvelt állapotjavító módszer, hanem egyben egy kellemes masszázs is. A test különböző pontjain a szervezet egészének leképeződése található, ilyenek pl. a fül, kéz, láb, nyelv, szem stb. Itt láttatja a szervezet egészségi állapotát, és jelzi, ha felborult az egyensúlyi állapot. A talpon lévő kivetülési területek zónákra oszlanak, ahol jól elkülönülten érzékelhetők az eltérések például felrakódások, bőrtónus változások és egyéb képletek formájában. A masszírozás folyamata alatt ingerhatás éri a zónákat, amelynek hatására elektrokémiai impulzus jön létre, és ez a központi idegrendszerhez jutva egyidőben az adott szervhez is eljut. Ez a reflexkapcsolat addig működteti az oda-vissza jelzést, amíg az egyensúlyi állapotra irányuló saját energetikai áramlás be nem indul.
A talpreflexológiai masszázs, mint kiegészítő eljárás javallatai: immunerősítés céljából, méregtelenítésnél, ahol elősegítheti a salakanyagok kiválasztását és a belső elválasztású mirigyek működését. Kifejezetten ajánlott nőgyógyászati, hormonális, emésztőszervi, légzőszervi és vizeletkiválasztó rendszeri problémák kiegészítő kezelésére. A masszázs mindig fájdalomküszöb alatt történik, és körülbelül 40 percet vesz igénybe. A tünetek átmenetileg felerősödhetnek. Ez annak a jele, hogy a test válaszol az ingerlésre, és megkezdi a ingerek feldolgozását. Előfordul a masszázs utáni  fokozott verejtékezés vagy a gyakori vizelet-, illetve székletürítés, fokozódó orrváladékozás, a köpetürítés, a női folyás is. 

Ellenjavallatok:

  • a láb elváltozásai vagy sérülései esetén (pl. fekély, törés vagy lábgombásodás stb.)
  • súlyos fertőző vagy magas lázzal járó betegség esetén
  • a vénák vagy a nyirokrendszer gyulladásos folyamataiban
  • veszélyeztetett terhességben
  • súlyos depressziós állapotokban
  • súlyos idegrendszeri állapotokban

A reflexológia nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, a testi panaszokkal elsőként orvoshoz szükséges fordulni!