Függőségek nélkül

A mindennapok kényszerű hajszájában és a számos megoldásra váró probléma mellett sokan keresnek megnyugvást olyan tevékenységekben, melyek lelki kielégülést okoznak akárcsak pár perc erejéig, és teszik ezt olyan gyakorisággal és mértékben, amely már addikcióhoz, azaz függőséghez vezet.

Függőségről akkor beszélünk, amikor már nem tudatosan, hanem belső késztetés hatására folyamodunk olyan cselekvéshez, ami szenvedéllyé vált és egyre kevésbé kontrollálható. Ilyen addiktív tevékenységek közé sorolandó például a dohányzás, a kényszeres evés, a szerencsejáték függőség, a drogfüggőség, alkoholfüggőség, hogy a legismertebbekről szóljunk. Bármilyen más tevékenység is okozhat addikciót, amivel pillanatnyi megnyugvást érünk el, mint pl. a vásárlási láz, szexmánia, édességfüggőség és még sorolhatnánk.
Ami viszont a testi és mentális egészségre káros hatással van, azzal foglalkozni kell, mielőtt megmérgezi az egyén és a környezetében élő emberek mindennapjait, felborítja élet – vitelét és betegségeket okoz. Ehhez elsősorban fejben kell eldönteni, hogy akarjuk a változtatást. Még ha gyengének is érezzük magunkat a leszokáshoz, az elhatározás már fél siker. Segítséget kérhetünk a családtagoktól, igénybe vehetünk különféle kiegészítő terápiákat, eszközöket. Folyamatosan tudatosítani kell magunkban, hogy a függőségünk nélkül újra teljes és kiegyensúlyozott életet lehet élni, amiben a magunk urai vagyunk. Keresni kell olyan örömöt okozó egyéb tevékenységeket, amelyek egészségesek, mint pl. sport, természetjárás, relaxálás, jóga, olvasás, zenehallgatás stb. Ezek fokozatosan felválthatják a káros szenvedéllyé fajult cselekvéseket.

A fülakupunktúra
Amennyiben súlyos fokú káros szenvedélyről van szó, csoportterápiával és szakemberek, orvosok által vezetett kezelés sorozattal is számolni kell a leszoktatásnál. Drog-, alkohol- és gyógyszerfüggőség esetén ugyanis a test fizikai tüneteket is produkál megvonáskor. A detoxikálás az első lépés ezekben az esetekben, vagyis folyamatosan ki kell vezetni a függőséget okozó szereket a szervezetből, és vissza kell állítani a szervek, az idegrendszer működésének egyensúlyi állapotát.
Ehhez segít hozzá a fülakupunktúra, amelyet addiktológus vagy orvos szakemberek végeznek. Súlyosabb esetekben intézményesített keretek között , enyhébb fokú függőségek esetében pl. dohányzásról való leszoktatásnál önként vállalhatóan lehet igénybe venni a fülakupunktúrát. A fülakupunktúra során mindkét fül meghatározott 5 pontjába tű kerül. Az eljárás időtartama 40 perc. Ez a szenvedélybetegek leszoktatásában segít csökkenteni ill. megszüntetni az elvonási tüneteket, a sóvárgást, helyreállítani a vegetatív idegrendszer egyensúlyát. Mellékhatásmentes.
Azok számára, akik elzárkóznak a tűszúrástól, mágnesgolyókat is fel lehet helyezni, vagy lehetőség szerint elektromos stimulálással és lézerrel is dolgozhatunk. Lényegét tekintve reflexzóna ingerlésről van szó, ahol a fülkagylón meghatározott reflexpontokat stimulálnak, ezáltal a funkciózavarokat okozó blokkok  energetikailag megmozdulnak.
A leszoktatást segítő  eszközök még hatékonyabbak, ha egyidejűleg vesszük igénybe őket, és ha igyekszünk a szenvedélybetegséghez vezető lelki okokat is megszüntetni, megoldani.