Tavaszelő: középpontban a máj

A téli évszak egyben a vese időszakának távozásával egyidejűleg beköszönt a tavasz és ezzel egyidőben a máj időszaka.

Mit jelent ez?

Ha a téli időszakban a veséket kellően melegen tartva és ápolva lépünk át a tavaszba, akkor energiával teli „rügyfakadásba” kezd testünk is, teli leszünk kreatív ötletekkel és a hozzá szükséges tetterővel. Ehhez viszont kell még egy szerv működésének a támogatása , ez pedig a májé.

Ez az a szervünk, amely egész életünkben születésünktől fogva méregtelenít és feldolgoz 0-24-ben. Fontos tudni, hogy a máj legintenzívebben és leghatékonyabban éjszaka méregtelenít. Ehhez nyugalomra van szüksége a testnek, hogy erre tudjon koncentrálni. Éjjel 01-és 03 óra között van a szervóra szerinti fázisa, aki ilyenkor ébred meg éjjelente, érdemes kiemeltebben odafigyelni a mája munkájára.

Számtalan enzimfolyamat , epefolyadék termelés és átalkítási folyamat zajlik a májban. Fizikailag akkor működik igazán jól, ha termelteti majd áramoltatja az epehólyagban a kellő mennyiségű epefolyadékot, ha van pihenőideje, és ha néha egy kis tiszítással, böjttel gondolunk rá is, hiszen annyit dolgozik. Aranyvesszőfű, csalán, gyermekláncfű, máriatövis és apróbojtorján teákkal támogathatjuk a tisztulását és regenerálódását. Táplálkozásban pedig minden zöld színű étel , növény segíti az egészséges működését. Íze a savanyú, ami azt jelenti, hogy természetesen savanykás (nem ecetes!) ételekkel lehet erősíteni, mint a fermentált zöldségek, natúrjoghurtok, kefír, illetve a savanyúbb gyümölcsök. Kifejezetten jót tesz neki a citromos víz fogyasztása.

Az ide tartozó elfojtott és feldolgozatlan negatív érzelmek, mint harag és düh gyengíthetik munkáját. / A népi szóhasználatban szerepelnek is májjal kapcsolatos mondások, mint pl. valaki „rosszmájú” avagy rosszinulatú. / Illetve amit a májat még terheli és nehezíti munkáját, azok a kilengések és túlzások. A nagyétkűség, iszákosság, megalománia (mindenből a leg-et birtokolni akaró ), túlzásokba és szélsőségekbe esés mind-mind szembemennek a máj mértékletességet kívánó természetével.