Túlzás vagy nem?

Az egészség fogalmát ismerve tudjuk, hogy az egy egyensúlyi állapot mind testileg mind lelkileg. Ez azt jelenti, hogy legyen életünk kereke bármilyen fokozatban, a kerék küllőinek egyforma hosszúaknak kell lenniük, különben megakad a gördülékenysége. Ezt hívják testi-lelki-szellemi egyensúlynak.

A test, ha egyátalán nem kap törődést, betegség formájában jelez. A másik véglet, ha a testtel való folgalkozás teljesen kitölti valaki életét, egész nap edzőtermekben, kozmetikákban szépül és csak a testével foglalkozik mert a lelki szellemi törődés területe könnyen elhanyagolódhat. Ugyanez igaz a szellemi terheltségre is. Ha a nap nagy részét szellemi munka teszi ki, az is kibillenésnek számít az egyensúlyi állapothoz képest.

Az életünk kerekéhez nagyon sok minden életterület tartozik, a táplálkozástól kezdve a mozgáson át a szocializációig. Ahhoz, hogy rálátás legyen a probléma gyökrerére, ha van, érdemes végigvenni, hogy melyik életterület van alulműködtetve illetve túlkompenzálva . Azon belül is milyen szélsőséges magatartás okozhatja az egyensúlytalanságot? Példának táplálkozásban az egyoldalúság ugyanolyan káros lehet, mint a túlfeszített testmozgás vagy a mozgáshiányos lét.

Mi lehet a megoldás?

Az aranyközépút keresésével elejét vehetjük a túlzásoknak, ezzel támogatva a szervezet egyensúlyi állapotát. A mértékletesség és a változatosság kulcsával nyitható sok olyan ajtó, ahol ez a testi-lelki-szellemi homeosztázis megtalálható.

Amit lehet, napi szinten működtessünk, ha kell, vezessünk listát és jusson eszünkbe, hogy a hangszerek húrjai is csak akkor szólnak szépen , ha kellően feszesek , de nincsenek pattanásig húzva.

A te hétköznapjaidban hol érzel túlzott igénybevételt vagy hiányt?

Bartalné Gönczi Erika, reflexológus természetgyógyász