Hidegben is melegen

A tél közeledtével szervezetünk felkészül az évszakváltásra, amely jelenség éppen olyan természetes, mint az állatoknál. A háziállatok is jól mutatják, hogyan készülnek a hideg télre: plusz szőrzetet vagy tollazatot növesztenek, az étvágyuk is megnő, amivel a lehűléstől védő zsírréteg gyarapodását segítik elő.

Hideg időben megnövekszik a mi étvágyunk is. Más, a nyári melegben fogyasztottaktól eltérő ételeket választunk, olyanokat, melyeket a testünk megnövekedett energiaigénye meg kíván. A hűsítő étkek és italok helyett fűtő hatásúak kerülnek előtérbe. Jó esetben tudja ezt a test is. Némi odafigyeléssel, tudatosan is táplálhatjuk szervezetünket a téli üzemmódban.

Melegítő hatású ételek például az olajos magvak, a méz, a köles, a bab, a dió, a mogyoró, a gesztenye és a sütőtök. A fűszerek közül ki emel hető a fokhagyma, hagyma, bors, curry, szegfűszeg, a fahéj. A teák közül fűtő hatással bír a kakukkfű, a gyömbér és a ginseng. A gyümölcsöket tekintve kevesen tudják, hogy a citrusfélék erősen hűtő hatásúak, ha lehet, inkább fogyasszunk aszalványokat. Fontos továbbá az ételek elkészítése és hőfoka is. Főzzük illetve pároljuk azokat az élelmiszereket, melyeket nyáron nyersen fogyasztottunk, jóllehet a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma nyersen magasabb. A nyers táplálék megemésztéséhez több energia szükséges, ami az emésztőrendszerre koncentrálódik a hőfenntartás helyett. Együnk forró leveseket, igyunk forró teát, ami belső fűtésként szolgál. A reggeli fontos eleme a napi étkezéseknek, ha tehetjük, fogyasszunk meleg kásákat, tejberizst, lecsót a hideg szendvicsek, joghurtok, uborka és paradicsom helyett

És természetesen nem csupán a bevitt étkek bírnak nagy fontossággal ilyenkor, hanem a melegvizes kúrák, az öltözködés, a mozgás.

Tisztálkodáskor az érrendszert is edzve vegyünk váltóvizes hideg-meleg zuhanyt, ezzel fokozva a vérkeringésünket. Egy forró lábfürdő nemcsak kellemes, de immunerősítő hatású is. Az öltözködést tekintve lehetőség szerint viseljünk gyapjú ruházatot, a láb- , comb- és deréktájék melegen tartására fordítsunk kiemelt figyelmet. A rendszeres mozgás nagyon fontos télen, mert melegítő hatással bír és szintén edzi az immunrendszert.

A hideg a felső légúti megbetegedéseknek kedvez, ezért is kiemelten fontos az immunrendszer erősítése. A hideg vagy egy fertőzés hatására aktivizálódik a szervezet védekező ereje. Ha elég erős a védővárunk, meg sem érezzük azt. Legtöbbször viszont elkezd kaparni a torkunk, eldugul az orrunk, levertnek érezzük magunkat. A nyirokkeringés fokozó – dik a nyálkahártyákban, ennek hatására azok megduzzadnak. Természetes folyamatként el – kezdődik egy kb.4-6 napos időszak, amikor először vizes orrváladék csorgása miatt a torok és a hörgők válnak érintetté, később a test ki – üríti magából a nyálkás váladékot. Pici gyerekeknél az orrmelléküregek rövidsége miatt könnyen érintetté válhat a fül is, ezért fontos az orrváladék helyes eltávolítása. A szervezet tudja, hogy az energiát ilyenkor a gyógyulásra kell összpontosítania, ezért étvágytalanabbá válunk. Bízzuk magunkat erre az ösztönünkre, ne terheljük testünket az emésztés feladatával. Fogyasszunk kis mennyiségben könnyű ételeket. Adjuk meg testünknek a pihenés lehetőségét, ezzel is támogatva a felépülést. A felfokozott tempójú hétköznapokban sajnos elbagatellizálódik a test pihentetése, ilyenkor az immunrendszer nem tudja kellőképpen kidolgozni magából a megfázást vagy egy fertőzést.

Szeressük testünket, és adjuk meg neki zimankóban is azt, amire szüksége van, hogy a szürke és hideg hónapokban a betegségek helyett a téli feltöltődésre tudjunk koncentrálni.