A testi panaszok lehetséges lelki okairól

A test működési zavarai nem azonnal alakulnak ki, hacsak nem akut történésről van szó. Mielőtt testi panaszok alakulnának ki a szervezet óramű pontos működésében , több folyamatosan terhelő ingerhatás érheti a testet vagy a lelket. Attól függően, hogy külső környezeti hatás, táplálkozási hiba avagy a fent említett stresszforrás gyengíti a test egészséges energiaáramlását, könnyen visszavezethető összefüggéseket mutathatnak egyes tünetek a lelki okokra vonatkozóan.

Íme egy-két gyakran előforduló panasz és annak lehetséges lelki oka:

EMÉSZTŐRENDSZER: az élet feladatainak befogadása , feldolgozása és továbbengedése valahol akadályba ütközik. Ez a talán a legbonyolultabb rendszer, hiszen az emésztés folyamata is rendkívül összetett. Az emésztőrendszer a szájüregtől a végbélnyílásig tart, így a fogaktól kezdve a májon át a vastagbélig minden ide tartozik. A leggyakrabban előforduló panaszok közül pl a GYOMOR működési zavara az érzések és érzelmek feldolgozási és tárolási helye , főként egy rangban felettünk álló személyt illetően. Itt raktározódhatnak el feldolgozatlan érzelmek akár évekig tudatosulás nélkül. (függetlenül attól, hogy egy rossz érzés a múltból ered -e vagy a jelen életben van „lenyelve” feldolgozatlanul ) A VÉKONYBÉL az élet feladataihoz és a pénzhez való hozzáállásnak a minőségét mutatja , míg a VASTAGBÉL általánosságban a ragaszkodás-elengedés témáját érinti, akár az anyagiasságig bezárólag. A MÁJ általában a túlzásokra, mértéktelenségekre hívja fel a figyelmet (pl táplálkozásban, munkában, stb. ), amíg A HASNYÁLMIRIGY a szeretet harmonikus áramoltatására .

LÉGZŐRENDSZER: A leggyakrabban előforduló NÁTHA esetében érdemes átgondolni mivel van tele a hócipőnk, és hogyan tudnánk új erőre kapni mielőbb, hogy továbbvigyük a hétköznapok feladatait. Új feladatok elől való „menekvés” lehet , egyfajta távolságtartás a külvilágtól.

MOZGÁSSZERVRENDSZER: A szervrendszer zavarai nagy általánosságban arra vezethetők vissza lelki vonatkozásban, hogy mennyire vagyunk rugalmasak vagy merevek gondolkozásban, illetve milyen a teherbírásunk és milyen a hatalomhoz (pl feletteshez) való viszonyunk, tudunk-e kellő tiszteletet adni másoknak.

VIZELETKIVÁLASZTÓRENDSZER: Zavart okozhat, ha félelemből a könnyebb utat választjuk, az erős szorognás és félelem még az addigi hitünket is megrendítheti. A vese az életerő otthona, így a szorongás is csökkentheti a cselekvőerőt. Utalhat a párkapcsolatokban fennálló konfliktusokra, illetve önmagunkkal való konfliktusainkra.

Számos tünet és panasz létezik még ezeken felül, amikhez társítható olyan ok , amely stresszként éri lelkünket a hétköznapokban. Igyekezzünk tehát a stresszt úgy kezelni az életben, hogy mérlegeljük, hogyan tudjuk azzal bánni és azt feldolgozni, és ahhoz mérten tudjunk változtatni azon, amin szükséges.