Májunk védelme és a húsvéti böjt fontossága

A talpon történő reflexológiai zónafelmérések során azt tapasztalom, hogy sajnos kevesen vannak, akiknek “szép” a máj-epehólyag területe, ahol máj és  epehólyag funkcionális egységet alkotnak. 

A szép magyar nyelvünk is gyönyörűen mutatja a máj működésének lényegét és fontosságát: “Rosszmájú…Elöntötte az epe…Epés megjegyzései vannak..stb” 

A holisztikus felfogás szerint az érzelmeink feldolgozásáért felelős szervként őt terheljük, ha elfojtjuk az indulatainkat, haragunkat, dühünket, illetve ha nem tudunk elhatárolódni érzelmileg a külvilág eseményeitől egészséges módon.  Így a feldolgozás elmarad, és a máj energetikailag is és funkcionálisan is gyengül. Helytelen vagy egyoldalú táplálkozással ugyanezt az állapotromlást idézhetjük elő – lásd alkohol fogyasztása, túlzott húsfogyasztás, tartós gyógyszerfogyasztás, méreganyagokkal terhelt levegőben tartózkodás (pl.fodrászok, gyári dolgozók esetében) . Kialakulhatnak enzimhiányos állapotok, tápanyagfelszívódási zavarok, zsírmáj etc. Az epehólyag esetében, ahol érzelmileg a céltudatosság és döntéshozatali képesség hiánya, táplálkozás vonatkozásában pedig a túlzott mennyiségű olajos, zsíros, csípős, fűszeres ételek fogyasztása rontja az epeműködést, kialakulhat epekő, epehólyaggyulladás, epeútszűkület. A máj funkciói nagyon sokrétűek, nagyon kell vigyázni rá. Méregtelenítés, tápanyagok átalakítása, enzimfolyamatok. Számtalan , közvetlenül a májhoz nem köthető betegség is a máj nem megfelelő működésének a következménye hosszú távon. Ezért nagyon fontos, hogy legalább ilyenkor , húsvét előtt kezdjük el a májunkkal való törődést.

A hagyományos keleti orvoslásban is erre az időszakra esik a “máj időszaka”, amikor a leghatékonyabban tudunk együtt dolgozni ezzel a fontos szervünkkel. Az elsődleges, hogy méregtelenítő szervként tehermentesítsük őt a méreganyagoktól. Célszerű csökkenteni azon táplálékok mennyiségét , amelyek terhelik a májat. (lásd feljebb ) Mindezt emelt folyadékbevitel mellett hatékonyabb véghezvinni. Továbbá támogathatjuk és erősíthetjük gyógynövényteákkal a hatást :máriatövis, gyermekláncfű, kurkuma, vérehulló fecskefű, és mezei katángkóró hatóanyagaival. A máj nagyon szereti a savanykás ízt, mert serkenti működésében, a savanykás gyümölcsök és joghurtok pl.

Ez az időszak legalkalmasabb tehát a test nyirokrendszerének és magának a májnak a kitakarítására, regenerációjára. Ilyenkor érdemes reflexológiát is igénybe venni, amikor a teljes nyirok- vizeletkiválasztó és emésztőrendszer zónák masszírozása zajlik.

A vizelet, széklet és a verejték állaga , színe ,szaga , mennyisége ilyenkor változhat, ez természetes velejárója a folyamatnak. A talp reflexzóna masszázs segíti a nyirokrendszer működését, továbbá a máj- és epehólyag működését.