A talpmasszázs eredete

Miután megtanultunk járni, nincs megállás. Talpon vagyunk nap, mint nap. A lábfejünk ráadásul be van zárva egy jó esetben kényelmes, de levegőtlen cipőbe ősztől tavaszig, van, akinél nyáron is. Viseli és cipeli testünk súlyát, tehát kiemelt terhelésnek van kitéve. Ezért kinek ne esne jól egy testet-lelket kényeztető, pihentető és feltöltő talpasszázs? Bár sokan szeretik kényeztetni magukat ezzel , még sem egyértelmű mindenki számára a különbség talpmasszázs és talpmasszázs, frissítő jellegű és reflexológiai masszázs között.
A reflexológia világszerte elismert empirikus, ősi eljárás, mely ujjnyomásos technikát alkalmaz a talpon, ahol a szervek zónakivetülései találhatók. A legrégebbi eljárás az empirikus ősi eszköztárból.  Az első hiteles adat Kr. e. 2330-ból származik egy falfestményen, mely a lábmasszázs fogásait ábárzolja. Az antik görög és római tündöklés idején az orvosok számára a masszázs a fájdalomcsillapítás legfőbb eszköze volt. (Forrás: Dr. Csikai E.-Nagyné H. A.: A refl.al.) Ez a tudás napjainkig fennmaradt és széles nemzetközi és hazai szakirodalommal rendelkezik. Közeláll az emberekhez, mert nem csupán egy közkedvelt állapotjavító módszer, hanem egyben egy kellemes masszázs is. A test különböző pontjain a szervezet egészének leképeződése található, ilyenek pl. a fül, kéz, láb, nyelv, szem stb. Itt láttatja a szervezet egészségi állapotát, és jelzi, ha felborult az egyensúlyi állapot. A talpon lévő kivetülési területek zónákra oszlanak, ahol jól elkülönülten érzékelhetők az eltérések például felrakódások, bőrtónus változások és egyéb képletek formájában. A masszírozás folyamata alatt ingerhatás éri a zónákat, amelynek hatására elektrokémiai impulzus jön létre, és ez a központi idegrendszerbe jutva egyidőben az adott szerv hez is eljut. Ez a reflexkapcsolat addig működteti az oda-vissza jelzést, amíg az egyensúly helyre nem áll, és be indul a szervezet saját helyreállító mechanizmusa.
A talpreflexológiai masszázs, mint kiegészítő eljárás javallatai: immunerősítésre, méregtelenítésnél, ahol elősegíti a salakanyagok kiválasztását és a belső elválasztású mirigyek működését. Kifejezetten ajánlott nőgyógyászati, hormonális, emésztőszervi, légzőszervi és vizeletkiválasztó rendszeri problémák kiegészítő kezelésére. A masszázst mindig fájdalomküszöb alatt végzik, és körülbelül 35-40 percet vesz igénybe. A tünetek átmenetileg felerősödhetnek. Ez annak a jele, hogy a test válaszol az ingerlésre, és megkezdte a ingerek feldolgozását. Előfordul a masszázs utáni  fokozott verejtékezés vagy a gyakori vizelet-, illetve székletürítés. A megkezdődött tisztulásra utal a masszázs követő fokozódó orrváladékozás, a köpetürítés, a női folyás is. 

Ellenjavallatok:

  • a láb elváltozásai vagy sérülései esetén (pl. fekély, törés vagy lábgombásodás stb.)
  • súlyos fertőző vagy magas lázzal járó betegség esetén
  • a vénák vagy a nyirokrendszer gyulladásos folyamataiban
  • veszélyeztetett terhességben
  • súlyos depressziós állapotokban
  • súlyos idegrendszeri állapotokban

A reflexológia nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, a panaszokkal elsőként orvoshoz kell fordulni.