Májunk és a böjt

A tél múlásával a vese után elkezdődött a máj aktív időszaka. Ez azt jelenti, hogy mindennemű méregtelenítés , máj- és epeút tisztítás  ilyenkor a leghatékonyabb. 

Motiváció lehet a felesleges kilók leadása, egészségesebb életvitel kezdete, szokásos éves böjt, vagy már meglévő emésztési zavarok megszüntetése. Nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban tartjuk a húsvéti böjtöt is. 

Több módon is segíthetjük a szervezetben felgyülemlett méreganyagok távozását ( pl. napi 2 liter folyadékkal, szaunázással ), de a legfőbb méregtelenítő szervünk regenerálásának időszakában érdemes elsősorban a májra hatni. 

Célszerű csökkenteni azon táplálékok és anyagok mennyiségét , amelyek terhelik a májat ,mint alkohol fogyasztása, túlzott húsfogyasztás, tartós gyógyszerfogyasztás, méreganyagokkal terhelt levegőben tartózkodás (pl.fodrászok) . Az epehólyagnál táplálkozás vonatkozásában a túlzott mennyiségű olajos, zsíros, csípős, fűszeres ételek fogyasztása rontja az epeműködést. A máj funkciói nagyon sokrétűek, nagyon kell vigyázni rá. Méregtelenítés, tápanyagok átalakítása, enzimfolyamatok. Számtalan , közvetlenül a májhoz nem köthető betegség is a máj nem megfelelő működésének a következménye hosszú távon. Máj- és epeúttisztító gyógyteakeverékek (gyermekláncfű, mezei katángkóró, máriatövismag) szakszerű! fogyasztása mellett a talpmasszázs is kiválóan rásegít a máj és az emésztőrendszer, illetve nyirokrendszer méregtelenítő és regeneráló munkájára. 

Jó egészséget és Áldott Húsvéti Ünnepeket !

A reflexológia nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, a panaszokkal elsőként orvoshoz kell fordulni.